Mata Kuliah : Pengembangan Aplikasi Terdistribusi
Prasyarat                        : TIS 311

Matakuliah ini memberikan pemahaman kepada mahasiswa tentang prinsip dasar pada perancangan dan implementasi program yang berjalan pada dua atau lebih sistem komputer yang terhubung, arsitektur aplikasi terdistribusi, kakas dan framework untuk mengembangkan aplikasi terdistribusi Beberapa materi yang disampaikan diantaranya: Distributed computing (forms of computing, OS and Language support), Architecture of distributed computing (message based, RPC, bus, peer to peer, distributed objects, service oriented), interprocess communications (event synchronization, socket, mode), Client-server paradigm, design of high performance server, group communications, Distributed objects, Message queue based paradigm, peer to peer applications.

• M. L. Liu. Distributed Computing: Principles and Applications, Pearson/Addison-Wesley, ISBN: 0-201-79644-9.
  • Buschmann et al., 2007. Pattern-Oriented Software Architecture, Vol 4: A Pattern Language for Distributed Computing, Wiley and Sons.
  • A. Udaya Shankar. 2013. Distributed programming: theory and practice. New York : Springer-Verlag
  • Tim Dosen. 2015. Pengembangan Aplikasi Terditribusi. Bandar Lampung: STMIK Teknokrat.